4 för mycket!!

Jag har 4 finnar, utslag, hemska fanskap!! två på vänster kind och en vid var sida om munnen!! inte kul.... 
 
Jag är inte glad över det och imorgon så ska jag på begravning och vill gärna se så bra ut så möjligt!! men sen kom jag att tänka på att sist när de flesta såg mig så hade jag hela ansiktet fullt och såg ännu hemskare ut!! hoppas de mins de så att de ser förbättringen!!! 
 
Jag är inte så glad just nu.. det är lite upp och ned känns det som och då ovan på det så ska jag ha dessa utslag som gör ont!! är inte alls kul!!
 
Ska försöka lägga in en bild imon bitti på hur mitt ansikte ser ut.
 
Idag la jag mig faktiskt ned o solade för första gången i år!!! lite stolt haha.. jag solade 15 min på rygg o 15 min på mage! alldeles lagom!
 
Har haft min blogg i exakt 5 månader idag känns länge och ändå började jag inte blogga i början av min behandling! kan jag tycka är lite synd nu så här i efterhand!

Sola med stil!

Du vet redan att solen är farlig men det struntar du väl i när du ligger på stranden, eller hur!
 
Här är några tänk på tips från mig!
 
1: Smörj inte in dig med olja! huden blir fin och blank när man ligger där o solar men faktiskt så tar din hud upp solljuset ännu mer om du smörjer in dig med en olja! men det är ju bättre att använda en olja med SPF än ingen alls! så smörj ist in huden på kvällen med oljan för att se fin ut!
 
2: Tänk på framtiden! du vill väl inte ha hudcanse kan jag tänka mig!! och du vill väl inte se gammal o rynkig ut i förtid? om du skadar huden nu så kan det dröja 10-20 år innan huden visar tecken på skador! 
 
3: Bara för att du bränner dig blir du inte brunare! bränner du dig så försvinner färgen fortare och huden flagnar av så småningom kanske! och det är inte värt det senare i livet!
 
4: Sola långsamt! det går inte att gå ut och lägga sig för att bli stekt i flera timmar direkt! man får ta det långsamt och sola lite först och sen mer och mer! så börja med en solfaktor på iaf 20 och aspliera ofta och mycket! och när du fått lite färg så kan du bytta till en lägre solfaktor o sola lite lägre tid!
 
5: Det går lika bra att fuska lite med bränna! så köp en brun utan sol som man kan använda om man vill ha lite extra färg någon kväll!
 
6: Man behöver ju också solen så klart!! men sola med måtta bara! vi behöver D-vitaminet som solen ger oss! men det räcker med en kvart om dagen i solen faktiskt för att vi ska få vårt dagliga behov!
 
7: Kolla solfaktorn om den har både UVA och UVB för det är båda dessa strålningar som är farliga!
 
Men det viktigaste rådet är ju bara BRÄNN DIG INTE!!!
 
Visste du att??
 
Mellan 11-15 på dagen är solen som starkast! 
10 är solskyddsfaktorn som ljusa tunna kläder motsvarar!
15 minuter är så många en svenska ljushyad person klarar av i solen innan den blir bränd!
40 000 personer drabbas varje år i Sverige av någon form av hudcanser!
1 % skillnad är det mellan solfaktor 30 och 50!
 
Det där sista med 1 % skillnad gjorde mig chockad!! 
 
Nu har jag varit tjatig o ointressant men fan så viktigt det är! för ett år sen kunde inte jag följa dessa små anvisningar men nu så gör jag det för jag vet hur farligt det är! och jag vill inte bli rynkig o få hudcanser i framtiden!

Ny hudkräm.

För några dagar sen så köpte jag en ny hudkräm till kroppen, för min gamla var inte så bra längre! det är samma märke som den jag använder till ansiktet, ESSEX krämen. fast denna som är på flaska är lite tunare så jag tror inte den är lika bra att ha i ansiktet som den andra jag har på tub. men som hudkräm för kroppen är den jätte bra!
 
 
Den är köpt på apoteket och kostar 85 kr.

Då och nu!

När jag skapade denna blogg i slutet av januari, när jag var på dag 60 i min behandling så skrev jag så här i min beskrivning om hur det vara att ha akne och att gå på roaccutan.
 

OM ATT HA AKNE?? VARJE DAG ÄR UNDERBAR NÄR DU STIGER UPP UR SÄNGEN MEN NÄR DU KOMMER TILL SPEGELLEN OCH SER DIG SJÄLV SÅ LER DU INTE LÄNGRE.. DU HADE VELAT SKRIKA OCH SLÅ SÖNDER SPEGEL JÄVLEN.. MEN DET ÄR JU INTE DENNS FEL! JAG ÄR EN TJEJ SOM FICK DEN FÖRSTA FINNEN SOM 8-ÅRING OCH MED ÅREN HAR DET BARA BLIVIT VÄRRE.. IDAG ÄR JAG SNART 16 OCH HOPPAS PÅ ATT EN DAG VARA FRI FRÅN MITT ANSIKTE. ATT INTE HA ONT OCH ATT INTE KÄNNA MIG ÄCKLAD. JUST NU GÅR JAG PÅ DEN FARLIGA MEDICINEN ROACCUTAN. OM DU LÄSER DENNA BLOGG SÅ HOPPAS JAG ATT JAG KANSKE KAN HJÄLPA DIG LITE. MEN JAG GÖR DET MEST FÖR MIN EGEN SKULL..

 
Idag skriver jag så här ist!

OmAttHaAkne

OM ATT HA AKNE? ATT GÅ PÅ ROACCUTAN

 
Mitt namn är Karolina och jag är 16 år. Jag har gått på Roaccutan i 130 dagar. För att bli av med min akne vilket som jag nu blivit, nu är det bra ärren kvar! Följ min resa om att ha akne!
 
Tyvärr blir det inte bättre än så här.. men vad jag vill säga med detta är att jag ville tro så mycket på alla krämer och mediciner jag tidigare fått av läkare som inte hjälpt.. men varje gång blev jag lika besviken igen är jag inser efter lång tid att detta fungerar inte.. men jag kämpade och fick tillslut roaccutan som hjälpt mig så mycket så att jag knappt kommer ihåg hur ont det kan göra att ha akne när det var som värst.. men ibland blir man påmind när man får något hemskt utslag som sitter djupt in.. då kommer man ihåg vilket helvete man levt med så länge.. men som nu är borta.. mitt ansikte är slätt och fint.. ärren finns fortfarande men de ska också bekämpas!! som jag skrev i januari att jag önskade att jag en dag skulle vara fri från mitt ansikte! det är idag verklighet! jag är så glad och lycklig för det och jag kommer aldrig ångra att jag tagit roaccutan! och jag hoppas att fler som har hemska problem med akne gör samma sak! 

 

Sista blodprovet..

Äntligen, efter lång tid så har jag fått gjort det sista blodprovet i morse! jag skulle egentligen gjort det igår men smart som jag var så sätter jag mig o börjar äta frukost.. och man får absolut inte äta något innan man gör blodprovet för då kan det vissa fel! så jag fick gå upp idag ist och åka in till sjukhuset och provtagningen för att göra det! hon som tog blodprovet var inte så van men det gick nog bra ändå tror inte att jag kommer få ett allt för stort blåmärke..

Det kommer ta en vecka ungefär innan jag får veta om alla värden i blodet o levern är okej. det man kolla är så jag inte har kvar spår efter roaccutan i blodet, om min lever är som den ska, så jag inte har för högt eller lågt blodtryck, så jag inte fått diabetes osv.. så vi får hoppas att docktorn ringer till mig om en vecka och säger att allt är bra!

Midsommar imorgon! Underbart! Nu kan allt bara bli bättre! Sol, sommar, lev livet! Nu går allt åt rätt håll!

Ut o sola..

Eftersom att jag inte jobbade idag så tänkte jag sola lite idag! det ända problemet är att det inte är så varmt och det blåser så det går ju inte att gå ut o lägga sig! men det kommer fler dagar för det väl i sommar!

Sen har jag inte gjort blodprov än iheller men nu ska jag göra det imon!!! så får skriva om det då..

Nä men nu får jag väl iaf gå ut o sola ansiktet lite, kanske en kvart eller så bra eftersom jag fortfarande är så känslig för solen!

10 veckor efter!

Idag är det 10 veckor sedan jag slutade på roaccutan och 2 veckor sedan medicinen slutade verka!

När jag vaknade imorse så hade jag ett stort utslag på min kind mitt på kind benet så det gör ganska ont och spänner. jag smörjer inte mig med hudkräm så mycket just nu och det fungerar bra, jag blir inte så torr längre. men solen är jag känslig för fortfarande! och just nu så är det ingen sol alls så ja det behöver jag inte oroa mig för iaf!

Jag var även lite duktig igår o drack typ inget! jävligt tråkigt egentligen men jag hade ont i huvudet och halsen när jag kom till festen så ja inte den bästa kombinationen.. jag får typ inte ner något i min hals.. haha låter lite konstigt men men! men iaf av det lila jag drack så har jag inte ont i min lever idag, och det är positivt! Nästa vecka ska jag ta blodprov, tror det blir på måndag!

SOOOOOOOOOOOMMMMMMMAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRR!!!!!! JIPPI!!!!

Skolavslutning!

Igår slutade jag nian och det gjorde jag med ett slätt och ganska fint ansikte! jag hade inget stort utslag och jag tänkte inte alls på mitt ansikte, vilket som känns skönt!

När vi kramade alla lärare så sa en av dom till mig hur bra mitt ansikte blivit och hur glad jag måste vara! hon har själv haft en son som haft mycket akne för ett antal år sen. även han hade provat massa medel, krämer och tabletter.. dock inte roaccutan men idag är han akne fri och vuxen.
Såna människor som säger sånt till en är guld värda! man blir så glad när någon ser skillnad och säger det till en!

Här är en bild från igår på min rygg!


Och en bild på mitt ansikte med smink!

Avslutningsmiddag för 9:or!

Igår hade alla 9:or avslutningsmiddag på Löderups strandbad där vi åt grillbuffé och sedan dansade och umgicks..

Så här är en bild på hur mitt ansikte såg ut med smink igår!


Man ser på min vänstra sida (men till höger på bilden) att jag är mycket rödare mitt på kinden.. det är där min innebränna sak, utslag har varit så jag är fortfarande lite röd lila där!

Inte så vakert ännu!!!

Idag har jag sutigt lite i solen nu på eftermiddagen så mina armar och mitt ansikte har fått lite sol på sig! Underbart!!!

Och nu är det bara imon också och sen är det skolavslutning på fredag!!!

9 veckor efter!

Idag är det 9 veckor sedan jag slutade på roaccutan.. det känns som en evighet sedan!

Just nu så har jag lite mindre utslag på min panna, vilket som jag inte tycker om! men förhoppningsvis så försvinner de tills på fredag då jag går ut nian! för då vill man ju se bra ut. det känns sjukt att jag kommer få sluta nian uten att se fördjävlig ut.. och det stora utslaget som jag har haft under en längre tid på min kind har nästan försvunit, vilket som gör mig överlycklig!

Sen har jag kommit på att jag väntar med att ta blodprov till efter fredag eftersom jag inte vill ha ett stort blåmärke på min arm när jag ska ha klänning! för det ser lite skumt ut ju! 

Arg med h!

Igår fick jag panik ångest.. det har jag skrivit om innna att jag fått vid något tillfälle när jag blivit riktigt arg o irriterad.. det blev jag igår med.. så jag fick panik ångest på kvällen innan jag skulle sov. jag borde ju inte få det av roaccutan för det ska ju vara ute ur min kropp just nu! men det finns väl spår kvar ändå.. det är obehagligt att få det, ens hjärta börjar slå fort o man vet inte vart man ska ta vägen, man får panik men även ångest! har inte haft en toppendag idag iheller och jag vet varför jag är arg.. dock går det ut över människor som inte har gjort något.. så förlåt till dom!! ♥♥♥

Imorgon kommer det en rapport om läget. har bestämt att fortsätta skriva i veckovis ett tag framöver!

Ingen sol!?

När jag väl vill sola så finns det ingen! aja det är kanske lika bra för då får min hud och kropp villa lite till o det är nog bra! mina ben är just nu väldigt torra.. konstigt nog! och min knöl, innebränna på kinden, eller vad fan man nu ska kalla den.. har blivit dubbelt så stor och gör ont o bara är där! men den är det ända utslaget jag har i mitt ansikte! happy girl kan jag säga!! nu hoppas jag på lite sol så jag vänjer min hud innan det blir riktig sommar! och jag ska få en sån provtagnings lapp hemskickad till mig så jag kan gå o ta prover någon gång i nästa vecka! men docktorn ville inte prata med mig!? vet inte varför men jag hade gärna så sagt till henne att allt är bra o så.. o jag hade gärna fått ett positivt svar tillbaka! bevis på att den docktorn inte bryr sig om sina hudpatient o speciellt inte om mig! hoppas ni andra som går på roaccutan har bättre läkare än mig! för det förtjänar vi!

Min lever dog nog!

Den mår nog inte så bra! jag tror jag dödade min lever igår dum som jag är! varför ska alkohol o roaccutan brytas ned i levern? jobbigt!! nu har det ju gått så lång tid som det ska tills man får dricka o sola men jag är fortfarande mer lättpåverkad och känslig.. Hade ont i magen när jag vaknade och gick upp men sen försvan det när jag hade ätit lite och åkt bil till ett ställe där vi skulle äta buffé för att fira någon. då blev jag hungrig och kunde äta lite mer! man har lite ont nu igen.. eller så bara inbillar jag mig! :/ aja ska på sån blodprovskontroll någon gång snart för att se så alla världen är rätt! fast fan man ska vara föriktig!

8 veckor efter!

Då är det den allra sista dagen! nu har jag i sex månader kämpat mot min aknen med roaccutan! jag kan inte beskriva hur glad jag är just nu. känslan är helt obeskrivlig! jag skulle aldrig kunna tro att jag skulle ha ett ansikte som ser så bra ut. för allt jag provat innan roaccutan har inte hjälpt men nu så har något gjort det!

Just nu är mitt ansikte väldigt lent, jag har en massa ärr men det hoppas jag försvinner med solen! annars ska jag göra laser på dem om 6 eller 8 månader. jag har bra två små utslag just nu.. och dom tar jag på en gel innan jag går o lägger mig. gelen heter differin och den har jag använt tidigare!

Sola ska jag göra imorgon för första gången om det är bra väder! jag längtar!!!

Detta kanske är en av de bästa dagarna i mitt liv! ochjag rekommenderar alla som har problem med akne att gå till läkaren. och har man mycket akne så ska man be om att få roaccutan! det är en lång väg till att få roaccutan.. man måste först gå på en annan medicin i 3 månader som heter tetralysal.. men eftersom jag vet hur mycket denna långa resa är värd så skulle jag inte bytta ut den mot något i hela världen! jag är så jäkla tacksam för att roaccutan finna! man ska alltid fråga om man har problem så gå till en doktor om du har akne för du gör dig själv en tjänst! och jag kan säga att om någon frågar mig så ska jag verkligen försöka hjälpa till för jag vet hur det känns!

Jag har skrivit om hela min resa i bloggen, om hur jobbigt det varit, om alla idioter till doktorer.. om att få hopp om att något ska hjälpa med sen visar det sig att det inte gör det!! om att man föreställer sig att man ser bättre ut i ansiktet än man gör för att alla i din omgivning gör det.. men när du ser dig i spegellen få ser du hur jäkla hemskt det ser ut och tycker synd om de som måste se på det! om hur ont det gör att ha akne.. för det gör verkligen ont i ansiktet.. ibland hade man svårt att ligga med huvudet på ena sidan så ont det gjorde!


Oktober 2011 innna jag börjat på roaccutan!


Juni 2012, idag sista dagen med efterbehandling! 8 veckor efter avslutad behandling!

Ser ni skilnaden? ;)

OmAttHaAkne

Om att ha akne? Att gå på Roaccutan, Tetralysaler, Yasmine och Diane!

RSS 2.0